De CEO van expediteur Flexport waarschuwt voor verwoestende gevolgen voor kleine VS-bedrijven indien de hoge heffingen worden gehandhaafd. De staat California stapt naar het gerecht tegen Trumps ‘onwettelijke tarieven’. De VS drijft de anti-China acties op en China stopt met het bestellen van Boeing vliegtuigen en met het invoeren van LNG uit de VS.

De zakelijke betrekkingen tussen de VS en China kunnen getypeerd worden met de situatie van chipbouwer NVIDIA. In de VS zei CEO Jensen Huang 5,5 miljard $ lasten te hebben ondergaan door eerdere exportbeperkingen naar China. Afgelopen week zong hij in China echter in alle toonaarden zijn engagement voor China zowel bij vicepremier He Lifeng, met de stichter van DeepSeek als bij de burgemeester van Shanghai. Hij moest hen echter het slechte nieuws brengen Nvidia’s H20 chips voortaan ook niet meer zonder vergunning te mogen uitvoeren. Insiders geloven dat de klap voor de inkomsten van Nvidia kan oplopen tot meer dan $10 miljard. De Huawei AI_chips zijn almaar meer gegeerd in Chjina in vergelijking met de NVIDIA )chips
Daarenboven heeft de China-commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nvidia gevraagd uit te leggen of en hoe het Chinese bedrijf DeepSeek aan exportgecontroleerde chips is gekomen voor zijn AI-app, die volgens de wetgevers ‘een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid’. Voorzitter Moolenaar zei dat ‘DeepSeek een wapen in het arsenaal van de Chinese communistische partij is, ontworpen om Amerikanen te bespioneren, de technologie te stelen en de Amerikaanse wet te ondermijnen’. Nvidia antwoordt op de aantijging altijd strikt de wet te hebben nageleefd maar sluit niet uit dat chips voor Singapore in Chinese handen zijn terecht gekomen. Terloops vermeld het is dezelfde Molenaar die er bij JPMorgan Chase en Bank of America op aandrong om te stoppen met hun werk aan de beursnotering in Hongkong van de Chinese batterijfabrikant CATL. Onder deze bedreigingen daalde de Philadelphia Semiconductor index Recentelijk met 4,1% waardoor het verlies over het hele jaar uitkwam op meer dan 24 %. NVIDIA verloor dit jaar ook al een kwart aan beurswaarde net zoals AMD en Intel

De dalingen voor chipmakers versnelden vorige week toen de voorzitter van de Federal Reserve (FED), Jay Powell, genuanceerd waarschuwde dat de tarieven de inflatie- en werkgelegenheidsdoelen in gevaar konden brengen. Daardoor ging de Nasdaq Composite 3,1 % omlaag, terwijl de blue-chip S&P 500 2,2 % verloor. Powell zei in zijn opmerkingen voor de Economic Club of Chicago dat de hoger dan verwachte tarieven van de VS waarschijnlijk een hogere inflatie en een tragere economische groei zullen betekenen. Hij merkte op dat de Amerikaanse centrale bank zou wachten op meer gegevens over de richting van de economie voordat ze rentewijzigingen zou doorvoeren. Omdat president Trump de rente verlaagd wil zien, tweette hij ’s anderendaags dat Powell niet snel genoeg zou kunnen ontslagen worden. Dit kan echter wettelijk niet want de FED is onafhankelijk van de regering. Als Trump hier aan tornt, riskeert hij zowel de rechtstaat als de financiële stabiliteit in het gedrang te brengen. Powell wilde rentevoeten niet snel verlagen omdat hij op zijn hoede is voor komende inflatie. Trump wil daarentegen zoals de ECB lagere intrestvoeten om de bedrijven te stimuleren. De dalingen op de aandelenmarkten vorige week kwamen er ook nadat de Wereldhandelsorganisatie woensdag waarschuwde dat de tarieven van Trump de wereld in een recessie zouden kunnen slepen, waarbij de wereldwijde productie met maar liefst 7 % zou kunnen dalen.
Wall Street is doordrongen van de angst voor een scherpe economische neergang als gevolg van het steeds veranderende tariefbeleid van de Amerikaanse regering. Enkele van de meest betrouwbare economische waarnemers stellen dat de VS nog lang niet in staat zijn om een recessie als gevolg van de tarieven te overwinnen, meldde Forbes
Schepen

Naast de tarieven hoofdbrok wil de regering Trump ook Chinese schepen die aanmeren in Amerikaanse havens een heffing van $50 per netto ton opleggen, die in de drie daaropvolgende jaren met $30 per netto ton zou stijgen. De heffingen gaan in binnen 180 dagen. Ze hebben echter voor onrust gezorgd onder Amerikaanse exporteurs. Amerikaanse boeren hebben van hun kant hun ongenoegen geuit over het feit dat een te bestraffende tariefstructuur hun vermogen om goederen te exporteren zou schaden doordat schepen gedwongen zouden worden om minder Amerikaanse havens aan te doen.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde de VS in een reactie dat ‘maatregelen zoals het opleggen van havengelden . . niet alleen de wereldwijde scheepvaartkosten opdrijven” en de bevoorradingsketens verstoren, maar ook ‘de inflatiedruk in de Verenigde Staten verhogen, wat schadelijk is voor Amerikaanse consumenten en bedrijven’. Naast het ministerie van Handel hebben ook de China Federation of Logistics & Purchasing (CFLP), de China Association of National Shipbuilding Industry (CANSI) en de China Shipowners’ Association (CSA) sterk geprotesteerd tegen het discriminerende niet marktconforme gedrag van de VS-beperkingen.
Rechtsgeding
De wereld heeft eerder al een dergelijk tarieven schouwpel -gezien. In de jaren 1930 vaardigden de VS de Smoot-Hawley Tariff Act uit, die tarieven hief op duizenden geïmporteerde goederen in een poging om de Amerikaanse industrieën te beschermen tijdens de Grote Depressie. Het resultaat was een snelle inkrimping van de wereldhandel.

De gouverneur van Californië Gavin Newsom heeft woensdag tegen de regering Trump een rechtszaak aangespannen over de bevoegdheid van de Amerikaanse president ingrijpende tarieven op te leggen die een wereldwijde handelsoorlog hebben ontketend, aldus Associated Press. De rechtszaak van Newsom die werd aangekondigd samen met de procureur-generaal van Californië Rob Bonta is de eerste aanklacht van een Amerikaanse staat tegen de heffingen. In de rechtszaak staat dat het gebruik van de International Emergency Economic Powers Act door de Amerikaanse president om tarieven op te leggen aan Mexico, Canada en China of een basistarief van 10 % op alle import onwettig is. ‘De wet stelt een president in staat om transacties te bevriezen en te blokkeren als reactie op buitenlandse dreigingen, maar staat de president niet toe om tarieven in te stellen,’ aldus AP. ‘De onwettige tarieven van de regering Trump veroorzaken chaos bij Californische gezinnen, bedrijven en onze economie – ze drijven de prijzen op en bedreigen de werkgelegenheid. We komen op voor Amerikaanse gezinnen die het zich niet kunnen veroorloven om de chaos te laten voortduren”’ zo luidt de argumentatie.
‘Verwoestend’
CEO Ryan Petersen van de digitale expediteur Flexport heeft donderdag op X voorspeld dat duizenden en mogelijk miljoenen Amerikaanse kleine bedrijven in 2025 failliet zouden kunnen gaan, tenzij de VS hun agressieve tarievenbeleid op Chinese importproducten terugdraait. l Petersen schetste hoe deze tarieven kleine bedrijven die sterk afhankelijk zijn van Chinese productie zullen verwoesten. Voor veel kleine bedrijven is het verplaatsen van de productie naar landen buiten China geen haalbare optie. Petersen merkte op dat alternatieve productiecentra zoals Vietnam voorrang geven aan grote bedrijven, waardoor kleinere spelers worstelen om productiecapaciteit veilig te stellen.

Petersen deelde mee dat Flexport’s eigen boekingen voor zeevracht vanuit China in de week na het van kracht worden van de tarieven met 35% zijn gedaald en gokte dat het cijfer voor de hele sector wel 50% zou kunnen zijn. Dat zou neerkomen op ongeveer $ 1 biljoen aan verloren economische activiteit. De gevolgen kunnen verder gaan dan financiële verliezen. Petersen waarschuwde dat failliete Amerikaanse merken kunnen worden overgenomen door hun Chinese fabrikanten, die dan het lucratieve klantgerichte segment van de toeleveringsketen kunnen overnemen. ‘Als de merken failliet gaan, zullen ze uit het faillissement worden gekocht door hun Chinese fabrieken, die tot nu toe alles hebben opgebouwd behalve een klantgericht merk,’ zei Petersen. Door deze verticale integratie zouden Chinese bedrijven de waardeketen kunnen domineren. Zijn opmerkingen echoën de zorgen van industriegroepen zoals de American Apparel & Footwear Association die heeft gewaarschuwd voor hogere prijzen en banenverlies als gevolg van de tarieven.
Tegenreacties
China’s invoer van vloeibaar aardgas uit de VS is volgens scheepsgegevens al meer dan 10 weken volledig stilgelegd. Sinds een LNG-tanker van 69.000 ton uit Corpus Christi in Texas op 6 februari aankwam in Fujian zijn er geen verschepingen meer geweest tussen de twee landen. Een tweede tanker werd omgeleid naar Bangladesh nadat deze niet arriveerde voordat China op 10 februari een tarief van 15 procent op LNG uit de VS instelde. Het tarief is sindsdien verhoogd tot 49 % waardoor Amerikaans aardgas voor de nabije toekomst onrendabel wordt voor Chinese kopers. De bevriezing van Amerikaanse LNG is een herhaling van een importblokkade die meer dan een jaar duurde tijdens de eerste termijn van Donald Trump als president. Aardgasspecialist aan het Columbia University’s Center on Global Energy Policy Anne-Sophie Corbeau zegt ‘Ik denk niet dat Chinese LNG-importeurs ooit nieuwe Amerikaanse LNG-contracten zullen afsluiten.’. Vorig jaar kwam slechts 6 % van China’s LNG uit de VS, na een piek van 11 % in 2021. Chinese bedrijven zoals PetroChina en Sinopec hebben echter 13 langetermijncontracten getekend om LNG te kopen van Amerikaanse terminals, waarvan sommige lopen tot 2049, volgens gegevens van Kpler. China’s ambassadeur Zhang Hanhui in Rusland zei eerder deze week dat China in plaats daarvan de import van Russisch LNG waarschijnlijk zou opvoeren. Rusland heeft zich ontpopt als de op twee na grootste leverancier van LNG aan China, na Australië en Qatar.
Volgens Bloomberg News heeft de Chinese regering de luchtvaartmaatschappijen gevraagd om te stoppen met de aankoop van vliegtuiggerelateerde apparatuur en onderdelen van Amerikaanse bedrijven. Ongeveer 10 Boeing 737 Max-worden wel toegelaten omdat de betaling voltooid was voordat de Chinese ‘wederkerige’ tarieven van kracht werden. De beperking betekent een zware klap voor Boeing en andere fabrikanten. Het bedrijf heeft sinds het begin van het jaar 7% van zijn marktwaarde verloren en in maart zei financieel directeur Brian West dat de tarieven de beschikbaarheid van onderdelen van zijn leveranciers zouden kunnen aantasten. CEO Michael O’Leary van Ryanair heeft gezegd dat zijn bedrijf de levering van Boeing-vliegtuigen ook zou kunnen uitstellen als ze duurder worden. CEO Guillaume Faury van Airbus vertelde aandeelhouders dat het bedrijf problemen had met het ontvangen van onderdelen van de Amerikaanse leverancier Spirit AeroSystems wat de productie van zijn A350 en A220 straalvliegtuigen drukte.

Hoewel tegenheffingen van China tegen VS-invoer belangrijk zijn, begint het belang van het niet meer uitvoeren van de zeldzame aardmetalen langzaam in de westerse pers door te druppelen. Volgens Inside China Business domineert China niet enkel de ontginning, de raffinage en de leveranciersketen van deze aardmetalen. Dat ook de machines om deze uit te baten Chinees zijn zou er op neerkomen dat indien de VS in Oekraïne zeldzame aardmetalen wil delven ze Chinese machines nodig hebben. Volgens Asia Times herwerkt China voorts de prijsstrategie voor de aardmetalen. Eén voorstel zou de waarde van belangrijke elementen zoals dysprosium koppelen aan de goudprijs, waardoor ze van industriële inputs tot geopolitieke activa worden verheven. In een ander voorstel zouden transacties met zeldzame aardmetalen in yuan worden afgewikkeld in plaats van in Amerikaanse dollars.
Kortom de handelsoorlog VS-China is nauwelijks één week oud, maar de gevolgen laten zich al voelen. Feit is dat president Trump met een telefoon van Xi te verwachten, dacht dat zijn collega zijn script uit ‘The art of the Deal’ zou volgen. Xi laat zijn land echter niet belazeren en speelt go alias weiqi. Wordt vervolgd.
Bronnen : Yahoo finances, FT, Politico, Asia Times, China Business News