Zeldzame karakters zullen het digitale tijdvak overleven.

Chinees werkt met een groot aantal karakters, tekens met een betekenis. Gewone karakters hebben een gestandaardiseerde digitale code. De doorgedreven digitalisering van China maakt een gecoördineerde aanpak van zeldzame karakters nodig.

Een antiek drukblok Foto Xinhua/Li Bo Disclaimer

De officiële Chinese lijst van digitaal gecodeerde karakters GB18030 telt er momenteel al meer dan 80.000. Toch vallen daar nog zeldzame karakters buiten. Op gewone computers kan men overigens alleen de ongeveer 30.000 meest gebruikte karakters ingeven en op het scherm tonen.

Die zeldzame karakters vind men voornamelijk in namen van plaatsen of van personen, en in oude teksten. Dat geeft problemen bij het digitaliseren van die teksten, maar schept vooral verwarring bij adressen en eigennamen van personen. Personen krijgen in de computer een naam of een adres ‘dat er het best op lijkt’, wat achteraf problemen geeft met identiteitsbewijzen, vervoersbewijzen, bankrekeningen, opnames in het hospitalenal, enz. Het is een rem op de digitalisering van China.

Bizarre naamsveranderingen

Er zouden in China 60 miljoen mensen rondlopen met een familie- of voornaam waarin zeldzame karakters voorkomen. Zo kwam er een verhaal in de media over een dorp in de provincie Yunnan, waar de familie Nia woont. Nia is een zeldzaam karakter voor ‘vliegende vogel’. Aangezien de computer van de overheid dit karakter niet aankom werd de familie op de identiteitskaarten dan maar herdoopt tot ‘Eend’, met een karakter dat op Nia lijkt.

Lin Sumiao is een juriste in Beijing. Zij ondervindt problemen met de Su uit haar voornaam; die werd tijdens haar studie en nu ook wanneer ze het openbaar vervoer neemt systematisch weergegeven als ‘Lln?miao’. Ze zou haar voornaam kunnen laten veranderen, maar wil dat niet omdat deze ‘su’ door haar ouders speciaal voor haar gekozen was. ‘Su’ is een samenstelling van de karakters ‘geng’ en ‘sheng’, uit de geijkte vierkarakterzegswijze ‘zi li geng sheng’, ‘op eigen kracht steunen’.

Gecoördineerde initiatieven

De Chinese overheid slaat nu de handen in elkaar met technologiebedrijven om ook de zeer zeldzame karakters te kunnen verwerken op haar computers. Het ministerie van industrie en technologie heeft samen met technologiebedrijven waaronder Tencent een oproep aan het publiek gericht om zeldzame karakters te laten registreren zodat ze in heel het land op dezelfde manier door computers weergegeven worden.

Het China Electronics Standardization Institute nodigt het publiek uit een foto van de zeldzame karakters door te sturen via een miniprogramma in WeChat van Tencent. Experten onderzoeken dan of het een nog niet bekend karakter is en voegen het in dat geval toe aan de GB18030 lijst. Binnen enkele weken liepen 1.400 zeldzame karakters binnen.

Het Tencent Sogou toetsenbord heeft intussen ook een industriële oplossing uitgebracht om de zeldzame karakters gemakkelijker handelbaar te maken in openbare diensten als financiën, vervoer, onderwijs en gezondheidszorg.

De digitalizering is niet eenvoudig: elk karakter moet een unieke digitale code krijgen, met daaraan verbonden een unieke samenstelling. Daarbij is overheidscoördinatie nodig voor de methode van input, voor de lijsten met karakters, voor de ontwikkelaars van hard- en software en voor de operationele systemen.

Digitaliseren van zeldzame karakters is niet alleen van praktisch nut. Onderzoekers benadrukken het belang ervan om Chinees kultureel erfgoed te bewaren in het digitale tijdvak.

Bron: People’s Daily