40 mensen in Oost-China besmet met H7N9. Elf doden, twee patiënten beter (12 april)

px176_3234_7In China zijn 40 mensen zeker besmet met het H7N9-vogelgriepvirus. Ziekenhuizen blijven in verhoogde staat van waakzaamheid, de overheid neemt maatregelen om een echte epidemie te voorkomen. Elf patiënten zijn intussen overleden. Een patiënt is genezen en uit het ziekenhuis ontslagen.

De zieken hebben elkaar niet besmet en de mensen met wie ze het nauwste contact hebben gehad vertonen geen buitengewone symptomen. In Shanghai zijn 100.000 vogels afgemaakt. Markten, scholen en vervoermiddelen zijn ontsmet. Dagelijks  worden talrijke waarschuwingen en adviezen,  regelmatig aangepast, aan het publiek gegeven. De plaatselijke kranten brengen daarbij  informatie die van toepassing is op de specifieke situatie van hun lezerspubliek. Onlangs werd bevestigd dat er acht personen in de provincie Jiangsu aan deze vorm van vogelgriep lijden en erg ziek zijn. Ook bij hun contacten werden geen symptomen gevonden. In China is intussen met zekerheid vastgesteld dat 40 mensen besmet zijn met het H7N9-vogelgriepvirus. Alle patiënten wonen  in Shanghai,  Jiangsu, Zhejiang en Anhui. Elf mensen zijn overleden aan besmetting met dit virus. In Shanghai, Hangzhou (hoofdstad van de provincie Zhejiang) en Nanjing (hoofdstad van Jiangsu) is de handel in levend pluimvee verboden. De Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling heeft laten weten dat alle patiënten met H7N9 op zichzelf staan en dat er nog geen teken is van besmetting tussen mensen onderling. Er is in een vroeg stadium nagegaan of er een verband was met de dode varkens in de Huangpurivier, maar het Shanghai Animal Disease Prevention and Control Center verzekert na tests op 34 monsters dat de twee verschijnselen niet met elkaar te maken hebben. In Jiangsu (zie foto) zijn er 16 grote ziekenhuizen aangeduid om mogelijke nieuwe gevallen speciaal op te vangen en ernaar te streven dat er niet meer doden vallen. Ook in Beijing, Hongkong, en Guangdong moeten ziekenhuizen testen op het virus en op longziekten met onbekende oorzaak. In Shandong worden ook tests uitgevoerd in scholen en crèches. In die laatste provincie en in Hongkong zijn er controles op boerderijen waar pluimvee wordt gekweekt. In Shanghai is intussen een jonge patiënt aan de beterhand, wat er volgens de dokters op wijst dat er behalve de ernstige, ook lichtere gevallen van infectie zijn. Het jongetje is intussen ontslagen uit het ziekenhuis.
Teams van experts onderzoeken de ernst en de risico’s van dit relatief onbekende subtype van het H7N9-virus. Het wordt als weinig ziekteverwekkend beschouwd en niet veel mensen zijn er door besmet. Dit in tegenstelling tot de in Azië vaker voorkomende en dodelijke H5N1 virusstam. Er bestaan tegen H7N9 nog geen vaccins, niet in China en niet in het buitenland.  Burgers beweerden dat de overheid zou hebben getalmd met het naar buiten brengen van de informatie, zeker over de doden in Shanghai. Daarom waarschuwen de media de bevoegde ambtenaren dat ze het publiek snel en volledig moeten voorlichten. Deskundigen en journalisten tonen echter ook begrip en verzekeren dat men wel moest wachten met de melding tot de laboratoria zekerheid hadden, wat sinds begin deze week het geval is. Ook de World Health Organisation (WHO) heeft geconfirmeerd dat met dit subtype van het vogelgriepvirus voor het eerst mensen besmet zijn in China en heeft toegezegd de overheid te zullen bijstaan in de aanpak van de besmettingen. Met een internationaal platform van onderzoekers wisselen de Chinese experts online informatie uit over het DNA van het virus. De WHO blijft herhalen dat er echt geen reden tot paniek is en dat de slachtoffers elkaar niet besmetten, maar dat de oorzaak ook nog altijd niet met zekerheid is getraceerd. Volgens de woordvoerder van de WHO in China levert de overheid in deze zaak uitstekend werk op het gebied van informatieverspreiding en transparantie.
Bronnen: Xinhua, SCMP, BBC
 

2 comments for “40 mensen in Oost-China besmet met H7N9. Elf doden, twee patiënten beter (12 april)

  1. Ik woon nu in Xi’an en ik deel een appartement met twee Chinezen. Die hebben het gerucht opgevangen dat ook in xi’an een dode is gevallen. Ze geloven deze geruchten eerder dan welke geruststellende mededeling van de overheid dan ook. De maaltijden die we nu thuis bereiden zijn strikt vegetarisch. En we zijn niet de enigen. Er heerst een ontstellend gebrek aan vertrouwen in de oveheidsmededelingen. Het virus is hier ook het gesprek van de dag. Het wordt gekoppeld aan de varkens in de rivier bij Shanghai en de dode mussen die in nanjing zijn gevonden. Het is bizar als je het dagelijkse journaal op tv bekijkt waar niet over deze zaken wordt gesproken.
    Ik spreek natuurlijk maar een beperkte sociale groep: wat gestudeerde, ontwikkelde mensen, middle income klasse. Ik denk dat heel veel gewone mensen van niks weten. En dat maakt een virus veel gevaarlijker.
    In kranten lees je er wel over. Het zijn berichten die in elke krant hetzelfde zijn. En die dus ook niemand gelooft.

  2. aan boowser hier wat nieuws berichten uit nederland. syrie en noord korea. over de vogelgriep in china wordt er ook erg weinig gesproken. en als er iets wordt gesproken zijn meestal dezelfde nieuws. niet veel extra te melden dus. zelf het meeste westen nieuws zenders als bbc en cnn zegt ook dat we niks zorgen hoeven te maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *