Zhu Rongji doet het weer

Zhu Rongji heeft alweer een boek en opnieuw lijkt het een bestseller te worden.
De man die van 1998 tot 2003 premier was van China en de voornaamste economische planner van die periode, blijft trouw aan zijn reputatie van iemand die zelfverzekerd voor zijn mening durft uit te komen. Het nieuwe boek, titel De neerslag van de lezingen van Zhu Rongji, bevat 4 delen met meer dan 300 artikelen, toespraken, brieven en instructies van 1991 tot 2003, toen hij eerst vicepremier en daarna premier was. Het is uitgegeven bij de Drukkerij van het Volk, People’s Press. De stukken, waar heel wat onuitgegeven materiaal tussen zit, geven aan hoe ingrijpende economische hervormingen en keuzes tot stand kwamen, zoals de overgang naar een socialistische markteconomie of het stichten van de beurs van Shanghai. Het geeft ook een beeld van het beleid op zulke belangrijke  terreinen als huisvesting en sociale zekerheid of investeringspolitiek en het omgaan met de financiële markt.
Dat het boek juist nu wordt uitgegeven en de manier waarop dat gebeurt heeft een aantal merkwaardige kanten. Het lijkt wel alsof Zhu in 2009 een try-out heeft georganiseerd met zijn eerste boek met persconferenties en interviews, waarvan er in de eerste week al 700000 werden verkocht en dat enkele maanden geleden in een Engelse vertaling is uitgekomen bij Oxford University Press. Ook dit keer kan hij zeker zijn van een groot lezerspubliek, blijkens de duizenden commentaren van internetgebruikers en de stormloop op de boekenwinkels. Het publiek schijnt vooral zijn directe stijl en zijn nuchtere, bescheiden houding te waarderen. Het is daarbij evengoed opvallend dat een leider die al acht jaar met pensioen is ervoor kiest om zich op het openbare forum te begeven, wat in China niet vanzelfsprekend is en waarvoor vroegere leiders niet altijd de ruimte krijgen. Bovendien schenkt de officiële pers duidelijk de nodige aandacht aan het verschijnen van de boeken en aan hun succes.
Het moment waarop dat gebeurt is belangrijk: ook Zhu heeft oplossingen moeten verzinnen voor problemen waar China weer (of nog steeds) mee kampt: inflatie en corruptie. In Zhu’s tijd loodste de regering het land ongeschonden door de Aziatische financiële crisis. Vandaag is de strijd tegen de globale crisis een opgave voor Beijing. Niet alleen vandaag, het is een opdracht die de volgende generatie van leiders, de aflossing van de wacht in 2012 zullen erven van Hu, Wu en Wen. Misschien spelen de gedachten van Zhu en de invloed die hij heeft in allerlei lagen van de bevolking wel een rol in de debatten en het denkproces rond het uitwerken van de nieuwe lijnen die van de opvolgers worden verwacht.
Bron: Xinhua

Zhu met zijn opvolger Wen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *