In Tianjin wordt al voor de achtste keer het World Economic Forum’s Annual Meeting of the New Champions gehouden. Dit is de zomersessie van het Davos forum. Die besteedt meer aandacht aan de opkomende landen dan de wintersessie in Davos. Premier Li Keqiang hield de openingstoespraak.
Het thema dit jaar is: ‘Waarde scheppen door innovatie’.
De opkomst sloeg een record met 1.500 leidende personen uit de zakenwereld, de politiek en de academische wereld van 90 landen.
Li Keqiang beschreef de hervormingen en de openstelling van China als ‘de grote innovatie’. China moet verder innoveren, zowel op het gebied van de instellingen, de technologie en de wetenschap. Op die manier moet het mogelijk zijn een middelmatige tot hoge groei te blijven aanhouden en tegelijk de kwaliteit van de Chinese economie te verhogen.
De premier ging in op de speculatie over de economie naar aanleiding van aanwijzingen dat de uitvoer en de vastgoedsector vertragen. Hij verwacht niet te veel invloed van wat hij ‘sporadische volatiliteit’ noemt. De macrocontrole over de economie blijft behouden. De regering zal schommelingen toelaten zolang de groei rond 7,5% blijft, maar bij grotere afwijkingen zal ze actief ingrijpen en beletten dat China een ‘harde landing’ meemaakt.
Tegelijk werkt de regering verder aan de hervormingen van de instellingen en aan de private sector. Men moet beslissen welke maatregelen nodig zijn om in het vervolg machtsmisbruik te voorkomen. En voor de privébedrijven moet er een negatieve lijst komen van alle activiteiten die verboden zijn, terwijl de rest automatisch opengesteld wordt.
De regering weigert korte termijnoplossingen om de groei te stimuleren, zoals grote overheidsinvesteringen of gemakkelijke kredietverlening, maar werkt gestaag verder aan hervormingen en technologische innovatie. Een belangrijke aanduiding voor de gezondheid van de economie is dat er nieuwe banen geschapen worden voor de toenemende stedelijke bevolking. De regering is er van januari tot augustus in geslaagd de werkloosheid in de grote steden stabiel te houden op ongeveer 5%. Daarvoor moesten er liefst 9,7 miljoen extra banen komen.
Commentaar
Li Daokui van Tsinghua universiteit, een vroeger adviseur van de centrale bank, gaf als commentaar aan Global Times dat de vastgoedmarkt en de uitvoersector als motoren van de Chinese economie geleidelijk zullen vervangen worden door meer interne consumptie en de transitie naar een groene economie. Dat vereist diepgaande hervormingen van de bestaande instellingen.
Xu Hongcai, departementshoofd bij de denktank China Center for International Economic Exchanges maakt zich toch zorgen over de vastgoedmarkt die goed gestuurd zal moeten worden om het evenwicht van de ganse economie mogelijk te maken. Hij pleit voor het versoepelen van de beperkingen op de sector om een ineenstorting te voorkomen. Lokale besturen die in geldnood dreigen te komen door een vertragende vastgoedsector moeten meer mogelijkheden krijgen om andere financieringsbronnen aan te boren. Schoktherapie is helemaal uit den boze.
Bron: Global Times