China heeft een resolutie van de Veiligheidsraad mee goedgekeurd, waarin Noord-Korea wordt veroordeeld voor de lancering van een ballistische raket in december 2012. Beijing vraagt echter opnieuw om te zoeken naar een vreedzame oplossing door dialoog.
Dinsdagmiddag heeft de VN-Veiligheidsraad resolutie 2087 goedgekeurd. De tekst bevat een “veroordeling van de lancering van een ballistische raket door de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) op 12 december 2012”. De raad zegt dat het land hiermee eerdere resoluties en sancties heeft geschonden en eist dat dit soort activiteiten niet meer voorkomen. Het document bevat een duidelijke uitspraak dat de Veiligheidsraad “vastbesloten is om ‘ernstige’ acties te ondernemen, als dit nog eens gebeurt.” De Veiligheidsraad erkent het recht van alle staten op vreedzaam gebruik van de ruimte, maar wijst erop dat de DVRK geen ballistische technologie mag gebruiken en beloofd heeft dat voorlopig niet te zullen doen. De raad roept op om het zeslandenoverleg direct te hervatten, zoals door China voorgesteld, en vraagt alle landen om zelfbeheersing te tonen en geen stappen te zetten die tot escalatie kunnen leiden.
De resolutie is unaniem goedgekeurd. China heeft zijn veto niet ingezet. De regering in Pyongyang heeft verklaard “dat de raketproef enkel vreedzame wetenschappelijke bedoelingen had, dat het zespartijenoverleg tot niets heeft geleid en dat de DVRK haar defensie zal versterken”, inclusief ‘nucleaire afschrikking’ is er bij gezegd. Beijing vindt de Veiligheidsraadresolutie evenwichtig: ‘enerzijds is er het standpunt tegen de raketlancering, anderzijds de oproep om te komen tot een vreedzame oplossing voor het Koreaanse schiereiland, door dialoog en de hervatting van het zeslandenoverleg’, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De diplomaat voegde eraan toe ‘dat sancties en resoluties alleen niet werken als de VN niet tegelijk voorzichtigheid tonen en werken aan onderhandelingen’. Ook de officiële Chinese media blijven, overigens net zoals de Verenigde Naties, Noord-Korea consequent met de officiële naam van Democratische Volksrepubliek Korea aanduiden. De commentaren van Xinhua en anderen leggen er de nadruk op dat sancties en druk tot niets hebben geleid. Het enige dat tot nog resultaat heeft gehad is het overleg tussen de zes landen: de Republiek Korea (Z-Korea), de Democratische Volksrepubliek Korea (N-Korea), China, de VS, Japan en Rusland. Volgens de commentatoren, die duidelijk ook reageren op de verklaringen vanuit Pyongyang, moeten de onderhandelingen inderdaad zo snel mogelijk worden hervat en is het vooral nodig spanningen en wantrouwen weg te nemen.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post,
http://www.un.org/News/Press/docs/2013/sc10891.doc.htm