Wang Qishan en anderen uit de partijtop verwijzen weer opvallend vaak naar het ideaal van de CPC om ‘het volk te dienen’. Leden moeten hun principes hooghouden en niet van de regels afwijken. Het toezicht blijft onverminderd streng en overtreders krijgen de rekening gepresenteerd. De legitimiteit van de CPC is essentieel want ‘het leiderschap van de partij is nodig om de economie op het juiste spoor te houden’
Wang Qishan is, als hoofd van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie (CCDI), de man met de hoogste verantwoordelijkheid voor de partijdiscipline. Afgelopen woensdag had hij een ontmoeting met de vicepremier van Vietnam. Wangs uitspraken die het meeste aandacht kregen: ‘om de corruptie uit te bannen, moeten alle leden van de Communistische Partij van China vooral de idealen, het geloof en de grondbeginselen van de partij hooghouden, en het volk dienen’… ‘discipline, een harde aanpak van het geknoei en een verhoogd toezicht: dat alles zal de verspreiding van de corruptie beteugelen’…‘de kernleiding van de partij vecht voor het socialisme met Chinese kenmerken’.
Kernwaarden
Een week geleden had de directeur van de CCDI een conferentie toegesproken met vertegenwoordigers van allerlei politieke partijen uit verschillende landen, de Party and World Dialogue 2015. Voor een publiek met onder andere vroegere toppolitici Mbeki, Rudd, D’Alema, had Wang het over twee lijnen om voor ogen te houden. Partijleden moeten zich richten op de bovenlijn: hun kernwaarden en dan vooral die van de dienstbaarheid aan de bevolking. Ze mogen nooit onder de basislijn gaan: de partijregels. ‘Waarom lid worden van de CPC? Waarom kaderlid worden van de partij?’ zo luidt de titel boven een redactioneel stuk van Xinhua over de wekelijkse studievergadering van afgelopen vrijdag. Xi Jinping zelf heeft de vraag beantwoord door te stellen: partijleden moeten beseffen dat ze zich moeten houden aan ‘de drie punten van strengheid en de drie vormen van ernst’: een strenge moraal, zelfbeheersing en discipline, plus ernst bij hun besluitvorming, hun zakendoen en in hun gedrag. Uiteraard blijft de campagne voor de 8 regels tegen decadentie en verspilling van kracht.
Straffen
Het blijft niet bij woorden en morele oproepen. De bestraffing van de functionarissen die alleen aan hun eigenbelang denken of die belangrijke regels overtreden gaat door. (UPD) Tegen Wang Tianpu, voormalig general manager van Sinopec, de grootste olieraffinaderij, liep sinds april een onderzoek. Hij had al een sanctie gekregen voor zijn indirecte verantwoordelijkheid voor de explosie van een oliepijplijn in de haven van Qingdao die aan 62 mensen het leven had gekost. Vandaag is bekendgemaakt dat Wang uit de CPC is gezet. Nu het interne partijonderzoek tot het besluit heeft geleid dat hij zich inderdaad heeft schuldig gemaakt aan grootschalige corruptie is zijn zaak aan het gerecht overgedragen. De verklaring voor de strenge sanctie gaat over ‘voordelen voor verwanten, smeergeld, verspilling en diefstal van overheidsgeld’.
Deze week heeft het partijbestuur in Sichuan bekendgemaakt dat het onderzoek naar de fraude in 2011 bij de verkiezing van het gemeentelijke partijcomité van Nanchong, is afgerond en uitgemond in disciplinaire en in gerechtelijke straffen. In totaal 477 mensen waren betrokken bij een omkoopschandaal om de verkiezing te beïnvloeden, de meesten onder hen waren lid of functionaris van de CPC. Yang Jianhua, de voornaamste beklaagde en ex-partijleider van Yilong County kreeg 20 jaar gevangenisstraf. Liu Hongjian, indertijd partijleider van Nanchong werd tot drie jaar veroordeeld voor plichtsverzuim. Van de betrokkenen zijn er 33 uit de CPC gesloten, ontslagen uit hun ambt en naar het gerecht doorverwezen en 77 zijn uit hun functie in of buiten de partij ontslagen. De anderen hebben een waarschuwing gekregen.
Meer dan 4.700 partijkaders uit 370 nationale partijorganisaties en inspectieafdelingen hebben in de eerste helft van 2015 een straf gekregen omdat ze hun taak van toezichthouder hebben verwaarloosd en corruptiezaken hebben laten gebeuren. Dat aantal is evenveel als van het hele voorgaande jaar.
Gisteren is er een corruptieonderzoek begonnen tegen Zhang Yujun, een topman van de commissie die toezicht moet houden op de beurs, de China Securities Regulatory Commission. Het sterke vermoeden bestaat dat er een verband is met de ernstige problemen op de beurzen. De South China Morning Post uit Hongkong ziet in deze zaak het teken dat de CCDI nu sterk genoeg staat om eindelijk ook de financiële sector aan te pakken, een delicate operatie. Wang Qishan heeft toen hij als vicepremier die sector onder zijn bevoegdheid had eind 2012 al aangedrongen op een grote schoonmaak tegen figuren die hervormingen tegenhielden en alleen aan hun eigen portemonnee dachten.
Legitimiteit door het volk te dienen
Wang Qishan sprak verder op de Party en World Dialogue over de legitimiteit van de CPC, volgens waarnemers een nieuwe wending in het partijdiscours. De partij ontleent de wettigheid van haar macht en heerschappij aan de geschiedenis, aan haar draagvlak bij de bevolking en aan haar daden in opdracht van de bevolking. De communisten moeten hun leidinggevende capaciteiten verbeteren en door hun discipline het vertrouwen van de mensen winnen, want hun taak is te zorgen voor de verhoging van de welvaart en de wederopbloei van de natie. Bij die opdrachten komen nu complexe situaties en verschillende uitdagingen naar boven. Ook in een commentaar op de website van Xinhua werd hiernaar verwezen. In een stuk over de hervorming van de staatsbedrijven staat dat het de bedoeling is om de bedrijven te moderniseren en de publieke middelen beter te beheren en dat daarbij het toezicht van de CPC nodig is. Die controle moet geen blok aan het been zijn, moet zich niet bemoeien met het management. Ze hoort te fungeren als een veiligheidsklep door via de bestrijding van machtsmisbruik, corruptie en verduistering van staatsgelden, de Chinese economie op het juiste pad te houden.
Xinhua, China Daily, Global Times, South China Morning Post
Kernwaarden
Partijleden moeten zich richten op de bovenlijn en mogen nooit onder de basislijn gaan. Dit is consistent met wat ik eerder schreef over het gedrag van de standaard-Chinees (gaussverdeling).
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/volksbevrijdingsleger-kleiner-maar-capabeler/
Legitimiteit van de CPC
In de westerse democratieën zijn het de verkiezingen die de legitimiteit geven aan de regering: de wil van het volk. Maar als het volk beslist om de democratie af te schaffen, kan/mag dit niet. In de praktijk is het dus niet uitsluitend de wil van het volk die beslist, maar ook de politieke krachten in binnen- en buitenland. De algemene gedachte dat de westerse overheid het volk vertegenwoordigt is een illusie en is gebaseerd op een theoretisch ideaal.
In China verleende keizers hun legitimiteit aan het Hemels Mandaat:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemels_Mandaat
In de woorden van Wang Qishan zie ik veel gelijkenissen met het Hemels Mandaat als theoretisch concept. Het lijkt op het eerste gezicht een achterhaald concept. Maar is dat zo?
Is de staatsvorming gebaseerd is op een algemeen samenlevingscontract (wil van het volk) of niet (kunde van de elite + deugdelijk bestuur)? Of met andere woorden: Is elke burger in staat om te bepalen wat goed is voor het volk of is bewezen bestuurskunde noodzakelijk?
In China is er een verhouding 30% wil van het volk en 70% kunde van de elite. De Volksrepubliek heeft de grootste nadelen van het Hemels Mandaat geëlimineerd: afschaffing erfelijke opvolging, beperking in leeftijd en max. aantal ambtstermijnen. En bovenal de Chinese regeringsvorming is vooral gebaseerd op bewezen deugdelijk bestuur. In het Westen heet dit meritocratie.