Het percentage aan zwaarlijvige kinderen en adolescenten is van 1985 tot 2018 toegenomen van 0,10% naar 8,25% en verwacht wordt dat dit zal blijven stijgen zowel in stedelijke als rurale gebieden. Bij de volwassenen heeft meer dan de helft overgewicht of obesitas en dit zou kunnen oplopen tot 65,3 % in 2030.
Het zwaarlijvigheidpercentage onder Chinese adolescenten steeg tijdens de 34 jaar van 1985 tot 2019, van 0,10 % naar 8,25 % waarbij adolescenten uit landelijke gebieden grotere voedings- en gezondheidsrisico’s liepen, aldus een onderzoeksteam aan het Institute of Child and Adolescent Health (ICAH) van de Universiteit van Peking. Volgens het laatste onderzoek van het team dat pas werd gepubliceerd door The Lancet was het gemiddeld voorkomen van zwaarlijvigheid onder stedelijke kinderen en adolescenten van 1985 tot 2014 voortduren hoger dan dat van hun tegenhangers op het platteland.
Het onderzoek voorspelt dat het voorkomen van zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten zal blijven stijgen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. De voorspellingen geven aan dat de toenemende prevalentie van zwaarlijvigheid bij kinderen op het platteland en in gebieden met een lagere sociaaleconomische status een toekomstige pandemie van zwaarlijvigheid onder Chinese kinderen en adolescenten zal domineren. China zal geleidelijk soortgelijke patronen van voedingsongelijkheid gaan vertonen als in sommige geïndustrialiseerde landen met een hoog inkomen, legde auteur Dong Yanhui van het ICAH-onderzoek uit. Zwaarlijvigheid en ondergewicht tijdens de kindertijd en adolescentie hebben een grote invloed op de gezondheid op volwassen leeftijd. Volgens Peoples Daily zijn in 2015-2019 het percentage overgewicht en de prevalentie van obesitas onder Chinese adolescenten van 6 tot 17 jaar respectievelijk 11,1 % en 7,9 %, terwijl het percentage overgewicht en de prevalentie van obesitas onder kinderen jonger dan 6 jaar respectievelijk 6,8 % en 3,6 % bedragen
In China is obesitas bij adolescenten de afgelopen jaren een grote zorg geweest. De Nationale Gezondheidscommissie heeft onlangs China’s eerste gezaghebbende richtlijn voor multidisciplinaire diagnose en behandeling van obesitas uitgebracht om de standaardisatie van diagnose en behandeling van obesitas in het land verder te verbeteren, meldde People’s Daily op 23 oktober. Er zijn dringend uitgebreidere en meer preventieve gezondheidsinvesteringen vereist, merkte Dong op. Het onderzoek van de ICAH dat zich richtte op kinderen en adolescenten in de leeftijd van 7-18 jaar in China had betrekking op 1.677.261 deelnemers uit 30 provinciale regio’s.
Van alle volwassenen heeft meer dan de helft overgewicht of obesitas, een cijfer dat zou kunnen oplopen tot 65,3 % in 2030. Deze trend heeft geleid tot een nationale aandacht voor wellnessvoedsel. Volgens een schatting op een conferentie uit juli te Hangzhou zal de markt voor suikervrije en suikerarme voedingsmiddelen in China in 2027 meer dan 900 miljard yuan bedragen. Roerbakgerechten en dumplings met een overvloed aan bekende eiwitten en groenten worden nu bereid met minder olie, zout, suiker en koolhydraten. Zelfs feestdagentraktaties zoals mooncakes voor het Halfherfstfestival en zongzi (kleefrijstknoedels) voor het Drakenbootfestival hebben een wellness make-over ondergaan met lichtere vullingen en hapklare porties voor caloriebewuste feestvierders.
Bron: Global Times