Zware overstromingen eisen slachtoffers

Extreme stortregens veroorzaken overstromingen in 26 Chinese provincies. Er zijn dodelijke slachtoffers en grote economische schade. Noodhulp wordt nationaal gecoördineerd.

De ergste stortregens in tientallen jaren veroorzaken momenteel overstromingen in 26 van de 31 Chinese provincies. Volgens cijfers van het Ministerie voor Noodhulp waren er maandag al 119 personen overleden of vermist. Zeventien miljoen mensen vroegen al om hulp. Wegen en velden zijn ondergelopen, gewassen vernield, elektriciteitslijnen en verkeer onderbroken. Meer dan 15.000 huizen zijn vernield. 848.000 personen werden geëvacueerd. De directe economische schade wordt op bijna 40 miljard yuan geraamd ( meer dan 5 miljard euro).

In juni is bijna 60% van de arrondissementen in het Zuiden van China getroffen door extreme stortbuien. In 8 arrondissementen werd een historisch record neerslag per dag geregistreerd. De zone van hevige regenval trekt in juli naar het Noorden. De gevaarlijke situatie zal in juli en augustus aanhouden.

Nationale coördinatie van de noodhulp

De regering heeft voor 150 miljoen yuan noodhulp voorzien voor de drie hardst getroffen provincies Sichuan, Guizhou en Hunan, in het stroomgebied van de Yangtze. Er zijn 632 reddingsteams met in totaal 13.000 mensen naar die regio’s gestuurd.

Het nationale Hoofdkwartier tegen Overstromingen en Droogtes heeft het alarmniveau in de provincies Qinghai (langs de Gele Stroom) , Chongqing, Anhui, Jiangsu, Shanghai, Zhejiang en Jiangxi (allen langs de Yangtze) verhoogd van niveau 4 naar niveau 3 en negen bijkomende ondersteuningsgroepen gestuurd.

Drieklovendam werkt

Het niveau van de Gele Rivier piekte voor het eerst op 19 juni, dat van de Yangtze op 2 juli.

De Drieklovendam, met de grootste waterkrachtcentrale ter wereld, heeft op 29 juni de kleppen geopend om overtollig water te laten wegstromen. De dam bevindt zich op de middenloop van de rivier en is belangrijk om de debieten stroomafwaarts onder controle te houden. De benedenloop van de Yangtze heeft in het verleden catastrofale overstromingen gekend met miljoenen slachtoffers.

Het niveau van het stuwmeer bedroeg na het eerste piekdebiet van de rivier op 2 juli 149 meter, en dat kan indien nodig nog opgevoerd worden tot 175 meter. Er is dus nog veel reserve.
Tijdens de piek van 2 juli werd het debiet afgetopt met 18.000 m³ per seconde die in het meer opgevangen werden. Bij extreem hoge debieten stroomopwaarts in 2010 en 2012 werd tot 70.000 m³ per seconde afgetopt.
De huidige overstromingen stroomafwaarts komen volgens de woordvoerder van de dam niet van het water dat door de dam stroomt maar van de extreme regenval stroomafwaarts die de afvoersystemen niet kunnen verwerken.

Bronnen: Caixin, People’s Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *