Dit jaar zijn er bijzonder veel zware regens met ernstige overstromingen en andere secundaire rampen in China. Voorkomen en bestrijden komt hoog op de agenda.
Dit jaar zijn er sinds juli zware stortregens en overstromingen geweest in Noord- en Zuid-China. Het aantal meldingen van waterlopen die het alarmpeil bereikten steeg met 120% vergeleken met vorig jaar. Op 30 waterlopen zijn historische records gebroken.
Sinds het begin van het jaar zijn er 25 overstromingen geweest in de belangrijkste rivierbekkens. Sinds men die gegevens begon bij te houden in 1998 waren er nooit meer.
Kenmerkend zijn de extreme weersomstandigheden. Er viel in China tot nu toe gemiddeld 183 mm regen, en dat is 10% meer dan het gemiddelde van andere jaren. De belangrijkste oorzaak is de taifoen Gaemi; die veroorzaakte 216,7 miljard m³ regen, 43% meer dan de taifoen Doksuri vorig jaar.
In de provincie Hunan, in Yueyang was er een grote dijkbreuk. In Shanghua in de provincie Shaanxi stortte een brug in, en op vele plaatsen waren er overstromingen of grondverzakkingen
Het ergste voorbij, of toch niet?
De onderminister van Waterbeheer verklaarde deze maandag dat hevige regen nog steeds risico inhoudt voor overstromingen en andere secundaire rampen in verschillende regio’s van China. De meest gevaarlijke periode voor overstromingen– van half juli tot half augustus- is voorbij maar de situatie blijft ‘ernstig en complex’.
Dezelfde dag kondigde het ministerie voor Rampenbestrijding zware regenstormen aan in de kuststreek van Guangdong en het Zuidwesten van Liaoning; in beide provincies is het noodplan geactiveerd.
(upd) Het alarmniveau 4 is afgekondigd in delen van de provincie Liaoning. De voorbije dagen ondervonden telecommunicatie en transport er ernstige verstoringen door overstromingen. Een speciale werkgroep is gestuurd om de schade in te schatten en de lokale reddingsacties te begeleiden. Het nationale reddingsteam heeft 500 helpers gestuurd; de China Anneng Construction Group is ter plaatse met 150 gespecialiseerde reddingswerkers en 50 machines.
Momenteel stijgt het waterpeil in de Ussuri (de grensrivier met Rusland) alarmerend. De impact van mogelijke volgende taifoens kan groot zijn.
Volgens het ministerie van Waterbeheer zijn in heel China meer dan duizend grote en middelgrote bufferbekkens ingeschakeld om stroomafwaarts het gevaar op overstromingen te verminderen.
Digitale modellen van stroombekkens
Als antwoord op de complexe situatie zetten een aantal regio’s in op ‘slimme controlesystemen’.
Een voorbeeld is het Dateng Gorge Water Conservancy project. Voor dit project is een sterk verbeterd simulatieprogramma ontwikkeld. Het project is in de provincie Guangxi en speelt een sleutelrol in het regelen van het waterpeil op de Parelrivier. Door hevige regenval was er dit jaar al vier keer uitzonderlijk hoogwater op de Xijiang rivier, een bijrivier van de Parelrivier.
Om de risico’s daarvan op te vangen is een digitaal systeem voor controle ingevoerd. Het systeem gebruikt gesofistikeerde technieken om een virtuele versie van de rivieren, meren en constructies te creëren waarmee men scenario’s kan voorspellen en precies uitzoeken hoe het waterpeil optimaal kan geregeld worden. Het uitzonderlijke hoogwater op de Xijiang rivier kon tien dagen vooraf voorspeld worden en de exacte waterpeilen 48 uur vooraf.
De voorbije jaren zijn digitale controlesystemen op poten gezet voor de zeven grote rivierbebekkens in China, waaronder naast de Parelriver vooral de Yangtze, de Gele Rivier en de Huaihe.
Drones
Een tweede nieuw hulpmiddel zijn drones. Die worden niet alleen ingezet voor de controle maar ook voor noodhulp. De drones verschaffen informatie over terreinen die voordien moeilijk bereikbaar waren. Ze maken foto’s die kunnen dienen voor panorama’s in virtuele realiteit en 3D- modellen. Ze laten toe vast te stellen waar de zwakke punten zitten en waar welke noodingrepen nodig zijn.
Weersvoorspellingen
Naast controle en voorspellen van de waterstanden wordt veel energie gestopt in betere weersvoorspellingen.
Sinds vorig jaar zijn meer radars voor regen geplaatst op plaatsen die een risico kunnen vormen, zoals in de bekkens van kleinere rivieren en plaatsen waar extreme regenval kan optreden. Deze radars voorspellen en meten de regenval. Zo kan men langer op voorhand wateroverlast voorspellen. Een voorbeeld van dergelijke installaties vindt men in de provincie Hunan langs de Jinjing en de Guitang rivier. Ze laten een beter beheer van het water toe.
Bronnen: People’s Daily, Global Times, Xinhua
Meer over overstromingen in China lees je hier