Zware regenval, die naar verwachting zal voortduren, veroorzaakt ook in China natuurrampen. De overheid heeft in alle regio’s de op een na hoogste alarmcode ingesteld voor overstromingsgevaar. De ergste problemen doen zich voor in Zhengzhou, een stad met meer dan tien miljoen inwoners. Daar zijn intussen 51 doden gevallen en er zijn nog mensen vermist.
De eerste hevige stortregens vielen vorige week in het noorden en zuidwesten van China (vooral in Sichuan).
Alarmerend
De buienzones zullen nu volgens het nationale meteorologische centrum uitbreiden naar het zuidoosten. Er was dinsdagochtend een oranje waarschuwing afgegeven voor regenbuien in veel delen van het land. Intussen is code oranje in het hele land afgeroepen. China heeft een alarmsysteem voor extreem weer met vier kleurcodes, waarbij rood de ernstigste waarschuwing is, gevolgd door oranje, geel en blauw. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen vreest voor bergstromen en aardverschuivingen die de provincies Anhui, Henan, Yunnan en de autonome regio Guangxi Zhuang kunnen teisteren tot en met donderdag 22 juli. Het ministerie van Noodbeheer heeft er bij bewoners in gevaarlijke gebieden op aangedrongen om te verhuizen. De centrale overheid adviseert om buitenactiviteiten in gevaarlijke gebieden stop te zetten.
Henan (upd)
In de provincie Henan (noordelijk centraal China) is het dodental als gevolg van de recordregens en overstromingen vrijdagmiddag opgelopen tot 51, meldt Sixth Tone, met verwijzing naar de zusterpublicatie The Paper en naar lokale media. In delen van die provincie viel tot 280 mm neerslag. In totaal zijn 376.000 lokale bewoners geëvacueerd naar veilige plaatsen, aldus de provinciale afdeling rampenbestrijding. Volgens officiële schattingen heeft de regenval meer dan 3 miljoen mensen in de provincie getroffen en geleid tot economische verliezen van meer dan 65 miljard yuan (8.5 miljard Euro). Meteorologen zeggen dat zoiets‘1 keer per millennium’ voorkomt.
at In totaal 16 grote en middelgrote reservoirs hebben het waterpeil boven het alarmniveau zien stijgen nadat stortregens de meeste delen van de provincie op maandag en dinsdag teisterden. Met 400,8 mm werd de grootste regenval geregistreerd in het district Lushan (800.000 inwoners) in de prefectuur Pingdingshan (5 miljoen inwoners). Het provinciaal meteorologisch bureau heeft de rampenbestrijding bij meteorologische rampen op het hoogste niveau, rood, gebracht en voorbereidingen getroffen voor mogelijke verdere natuurrampen.
Zhengzhou (upd)
(upd.) De ergste watersnood in Henan doet zich voor in Zhengzhou, een stad met tien miljoen inwoners en de hoofdstad van de provincie. Voor meer details, zie deze video van Xinhuanet. Bewoners kwamen vast te zitten in de metro, in scholen, appartementen en kantoren. In een universitair ziekenhuis met 7.000 bedden was er een grote overstroming en een stroomonderbreking. Het leger heeft een dam opgeblazen om het overtollige water te laten wegvloeien en zo het effect van de overstromingen te milderen. Die operatie vond plaats in de stadsprefectuur Luoyang een gebied grenzend aan Zhengzhou.
‘Sponsstad’
In 2016 werd Zhengzhou gekozen als een van de 14 steden betrokken bij het nationale proefproject om ‘sponssteden‘ te creëren. Het doel is om maar liefst 70% van de regenval in de steden vast te houden en te recyclen. De stad had tegen 2020 meer dan 53 miljard yuan (7 miljard euro) geïnvesteerd in projecten zoals het versterken van de rivieroevers en het bouwen van waterdoorlatende wegen, volgens de officiële krant de Zhengzhou Daily.
Het meteorologisch bureau van Zhengzhou heeft echter laten weten dat deze stortbuien de zwaarste waren sinds het begin van de metingen in de stad in 1951. De stad kreeg dinsdag meer dan 200 millimeter regen te slikken in slechts een uur tijd. Er viel van zaterdagavond tot dinsdagavond 617,1 millimeter regen, bijna gelijk aan het jaarlijkse gemiddelde van 640,8 millimeter.
Bijna 400.000 van de meer dan 10 miljoen inwoners van Zhengzhou zijn sinds de overstroming in veiligheid gebracht. Volgens de lokale autoriteiten zijn alleen al in Zhengzhou naar schatting 30.000 politieagenten, 5.000 hulpverleners en 164.000 vrijwilligers ingezet voor reddingsoperaties. De elektriciteitsleidingen en communicatienetwerken van de stad die door de overstromingen zijn verstoord, zullen naar verwachting tegen het einde van het weekend worden hersteld.
Binnen-Mongolië en verder
De autonome regio Binnen-Mongolië (noorden van China) had al eerder ernstig te lijden gehad van het noodweer. Het bevoegde ministerie zei dat er dit weekend gemiddeld 87 millimeter regen viel in de stad Hulun Buir en 223 millimeter bij het Morin Dawa-meetstation. Meer dan 16.660 mensen werden getroffen en 22 bruggen zijn weggespoeld. In de stad Hulun Buir en omgeving zijn dan ook twee dammen gebarsten. Ze hadden reservoirs gevormd met een gecombineerde wateropslagcapaciteit van 46 miljoen kubieke meter. Mensen die stroomafwaarts woonden, werden geëvacueerd. Gelukkig zijn er door preventie en gepast ingrijpen daar geen slachtoffers of zelfs gewonden. Meer dan 21.000 hectare gewassen zijn verloren en politieagenten hebben zondag ongeveer 1.000 schapen van de overstroomde gebieden naar grasland verplaatst, meldden lokale media. Verdere zoek- en reddingswerkzaamheden zijn echter wel aan de gang, samen met veiligheidscontroles van dammen en inspecties in stroomafwaartse gebieden voor secundaire rampen. In de nationale hoofdstad Beijing, die het hart vormt van de aan Binnen-Mongolië grenzende regio Hebei-Beijing-Tianjin, zijn tot nog toe hoofdzakelijk alle mogelijke vormen van verkeer geraakt.
Naar het zuidoosten
In de buurprovincie Anhui en meer bepaald de stad Bengbu heeft de zware regenval ongeveer 40.000 hectare landbouwgrond getroffen. Elf van de 41 stuwmeren in de metropoolregio rond de stad hebben de overstromingsniveaus overschreden. In Xiamen, in de zuidoostelijke provincie Fujian, kwamen zaterdag al voertuigen en mensen vast te zitten door overstromingen op een weggedeelte. Op een video was te zien dat het water tot aan de taille van de brandweerlieden reikte. Een bijkomend gevaar en nog meer neerslag valt te verwachten van de tyfoons In-Fa en Cempaka , die maandag 19 juli het zuidoosten van China begonnen te naderen. Volgens meteorologen is de ramp in Zhengzhou een gevolg van de regens die de tyfoon met zich meebrengt.
Rivieren en reservoirs
Het ministerie van Waterstaat voorziet dat er van eind juli tot begin augustus aanzienlijke overstromingen zullen zijn in de gebieden langs de Gele Rivier en de rivieren Songhua, Haihe, Jangtse en Zhujiang. Gewoonlijk is er in deze periode al zware regenval en overstromingsgevaar, maar dit jaar lijkt het allemaal extra erg te zullen worden. De nationale ministeries rekenen op hun collega’s in de betrokken regio’s om door het beheer van de aangelegde reservoirs de benedenloop van de rivieren te ontlasten. China heeft meer dan 98.000 reservoirs die worden gebruikt om overstromingen te reguleren, stroom op te wekken en de scheepvaart te vergemakkelijken. Meer dan 80% van hen is veertig jaar oud en sommige vormen volgens de regering een veiligheidsrisico. Er zijn dan ook verplichte veiligheidscontroles, maar een derde van het totale aantal reservoirs haalt de normen niet. Volgens sommige functionarissen moeten er dringend meer financiële middelen komen hiervoor.
Dringend appel
De Chinese president heeft woensdag gevraagd dat de overheden op alle niveaus alle middelen zouden inzetten om de veiligheid van mensen en goederen te verzekeren en hulp te bieden aan de overstroomde gebieden.
Hij benadrukte ook de noodzaak aan maatregelen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen en om de hygiëne en de ziektebestrijding te versterken om epidemieën af te wenden. Alles moet gedaan worden om te voorkomen dat mensen door rampen weer in armoede vervallen. Duizenden hulpverleners zijn naar Henan gestuurd, onder andere van de brandweer en het leger.
Duurzame oplossing
China ondervindt dus net als andere delen van de wereld nu al de gevolgen van de klimaatverandering en zal zijn bestaande voorzorgsmaatregelen zeker moeten aanpassen om met de extreme weersomstandigheden van de toekomst om te gaan. Het land zal dat waarschijnlijk aankunnen dankzij de centrale rol van de overheid en de (flexibele) planning in het beheer. Beijing beseft echter, wellicht beter dan andere regeringen in de wereld, dat een duurzame oplossing voor de klimaatcrisis uiteindelijk van internationale samenwerking moet komen.
Bronnen: Xinhua, Caixin, China Daily, Sixthtone.com, Global Times, Morning Star, Reuters, Wikipedia
Chinese corporaties zijn van plan om maar liefst 1.171 nieuwe kolencentrales te bouwen. 80 procent van de centrales komt in China te staan, de rest in het buitenland. Op moment van schrijven zijn er zelfs al 471 Chinese kolencentrales in aanbouw, zo blijkt uit gegevens van de Global Coal Plant Tracker. 700 centrales staan in de planning.