Trump en China: Warm en koud

De Amerikaanse verkozen president Trump heeft de Chinese ondernemer Jack Ma, voorzitter van Alibaba, ontmoet. Intussen kijken de Chinezen met argusogen naar de transit in de VS van de regeringsleidster van Taiwan.

Maandag heeft Trump Jack Ma ontmoet in de Trump-toren in New York. Beiden waren na afloop enthousiast. Trump sprak over een ‘great meeting’ . Volgens Ma zijn ze het erover eens dat de betrekkingen tussen de VS en China ‘moeten versterkt worden, vriendelijker zijn en meer opleveren’. Het belangrijkste gespreksthema was ‘small business’.
Ma beloofde de VS te helpen bij het scheppen van een miljoen nieuwe banen. Dat wil hij doen door op zijn internetportaal Alibaba een miljoen kleine Amerikaanse bedrijven aan te trekken. Zo kunnen ze hun producten verkopen in China. Hij noemde de toekomstige president een ‘verstandig’ man en ‘open van geest’.
Na afloop van het gesprek verklaarde Trump aan de pers: ‘Jack en ik gaan enkele grote dingen doen’. Eerder had Trump China beschuldigd van wisselkoersmanipulatie en ongeoorloofde subsidies.  Hij dreigde ermee invoer uit China te belasten met 45% invoerrechten. In zijn kabinet zitten enkele notoire haviken tegen China. Ma zei daarover:  ‘(Trump) maakt zich zorgen en heeft er oplossingen voor die hij met China en met ons wil bespreken’. Het was de eerste ontmoeting van de verkozen president met een belangrijk Chinees zakenman.
Alibaba woordvoerder Bob Christie gaf via twitter uitleg over het banenplan. Over een periode van vijf jaar zullen bij kleine Amerikaanse bedrijven een miljoen personen extra aangeworven worden. Ze zullen de verkoop in China via Alibaba als taak hebben. Ma zelf zei dat het plan zich bijvoorbeeld richt op boeren en kleine confectiebedrijven in het Amerikaanse Midwesten. Die kunnen in China klanten vinden. Ma schat dat 80% van de online aankopen in China via zijn platform gaan. Het heeft 450 miljoen Chinese klanten.

Opening voor pragmatische relaties

Het initiatief van Ma is privé, maar de Chinese staatsmedia vinden het duidelijk positief voor de betrekkingen tussen beide landen. Volgens de Chinese overheidskrant Global Times is Ma niet gaan smeken bij Trump. Zijn bezoek past  in een wereldwijde expansiestrategie waarbij aanwezigheid op de Amerikaanse markt essentieel is.
Chinese experts denken dat de ontmoeting een deur openlaat voor pragmatische samenwerking tussen de VS en Chinese bedrijven. Bai Ming is onderzoeker aan de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation.  Hij denkt dat de harde retoriek van Trump tegen China bedoeld was voor de kiezers en misschien ook om een sterke uitgangspositie te hebben in toekomstige handelsonderhandelingen. Maar ‘hij is een zakenman en als hij een kans ziet die gunstig is voor de Amerikaanse economie dan zal hij ze niet laten liggen’. Volgens hem kunnen andere internationaal gerichte Chinese bedrijven dezelfde strategie volgen als Alibaba:  de nadruk leggen op het aantal banen dat ze de VS kunnen opleveren. Jack Ma zelf haalde zijn mosterd misschien bij de Japanse Softbank Group, een belangrijk aandeelhouder van Alibaba. De voorzitter van Softbank paaide in december Trump met beloften van investeringen en banen in de VS.

Taiwan

Terwijl beide partijen elkaar economisch besnuffelen, is er ook beweging op het politiek front. De regeringsleidster van Taiwan, Tsai Ing-wen , gaat op diplomatieke toer naar Midden-Amerika waar nog een aantal landen diplomatieke betrekkingen met Taiwan onderhoudt. Ze maakt daarbij ‘tussenstops’ in de VS. China is met die officieuze bezoeken niet gelukkig en kijkt met argusogen naar de ontmoetingen van Tsai op Amerikaans grondgebied. De Republikeinse politicus Ted Cruz heeft in Houston met haar gesproken over wapenverkoop, uitwisselingen en economische betrekkingen. Ze ontmoette ook de gouverneur van Texas. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarover zijn ‘sterk ongenoegen’ geuit.
Het team van Trump heeft laten weten dat ze geen contact met Tsai zullen hebben. Maar Trump liet eerder al verstaan dat hij de relaties met Taiwan als breekijzer zou kunnen gebruiken om China tot toegevingen op andere gebieden te dwingen. Tsai landt einde deze week nog in San Francisco op haar terugreis van Midden-Amerika en zal proberen daar nog Amerikaanse politici te ontmoeten.
Bronnen: BBC, China.org.cn, People’s Daily, Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *